Ben je klaar om je carrière te beginnen? Je hebt zeker 1.001 vragen. Vertrouw op de experts: Amonis zorgt voor alles. Laten we beginnen met 3 cruciale vragen…

Ben je druk bezig en heb je geen tijd? Concentreer je op je activiteit, wij zorgen voor de rest!
Maak een afspraak met je adviseur om alles in orde te brengen.

1. Waar moet ik absoluut aan denken om mijn carrière goed te beginnen?

Er zijn veel verschillende stappen die je moet ondernemen, afhankelijk van de carrière die je beoogt.
Artsen en apothekers schrijven zich in bij de Orde van hun beroep. Kinesitherapeuten zorgen ervoor dat hun praktijk aan bepaalde wettelijke voorschriften voldoet, zodat zij een attest kunnen afleveren voor de diensten die zij in hun praktijk of bij de patiënten thuis verlenen. Sommigen zullen om de goedkeuring van hun opleidingsplan moeten vragen, anderen zullen rechtstreeks hun erkenning moeten aanvragen om onder het stelsel van de verplichte ziekteverzekering te mogen werken. Afhankelijk van je beroep moet je al dan niet een RIZIV-nummer aanvragen zodat je patiënten recht kunnen hebben op een terugbetaling voor door jou geleverde diensten. Zelfstandigen moeten zich inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en bij een sociaal verzekeringsfonds.

Je zal ook moeten nagaan welke dekkingen je nodig zal hebben, nu of later: ziekenfonds, autoverzekering, woningverzekering, beroepsaansprakelijkheid, burgerlijke aansprakelijkheid, gewaarborgd inkomen bij arbeidsongeschiktheid, ziekenhuisopname enz. Ten slotte moet je nog een sociaal VAPZ-contract afsluiten om je sociale voordelen RIZIV te ontvangen en bepaalde termijnen in acht nemen voor de uitbetaling daarvan.

Doe het niet alleen! Amonis begeleidt je en geeft je een checklist om je te helpen de juiste keuzes te maken.

2. Hoe kies ik mijn VAPZ-contract?

Vergelijken kan lonen. Amonis biedt verschillende aanvullende pensioenoplossingen aan die fiscaal zeer interessant zijn en je de beste rendementen bieden: 1,2% basisinterest in 2022, waar een winstdeelname kan bijkomen. Zo is voor 2021 een globaal nettorendement van 4,5% toegekend, wat ongetwijfeld het beste rendement op de markt is!(1)

En dat kan een enorm verschil maken voor je pensioenspaargeld.

Let ook op het hele aanbod van diensten en contracten! De specialisten van Amonis bieden je gepersonaliseerd advies en begeleiden je vanaf de start met de opvolging van de eerste administratieve stappen tot aan je pensioen. Einde van je stage, starten van je praktijk, aankoop van een huis, geboorte, overgang naar een vennootschap, enz. Amonis begeleidt je bij elke belangrijke stap in je beroepsleven en op elk moment van je privéleven, waarop een herziening van je dekkingen  kan vereist zijn.

3. Moet ik beginnen met het pensioensparen of met het VAPZ?

Het VAPZ en pensioensparen zijn twee fiscaal voordelige manieren om je pensioen aan te vullen. Je kan aan beiden bijdragen, maar het is belangrijk dat je dat in de juiste volgorde doet om er het meeste uit te halen.

Het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) is de meest voordelige spaarformule op fiscaal vlak. Het stelt je in staat elk jaar meer te storten voor je aanvullend pensioen, in 2022: 3.966,67 euro voor het sociaal VAPZ en 990 euro voor pensioensparen. Het VAPZ biedt ook een groter belastingvoordeel: je kan tot 62% van je storting terugbetaald krijgen, vergeleken met 30% voor pensioensparen… Begin dus bij voorkeur met het VAPZ. Wanneer je het maximumbedrag op basis van je beroepsinkomen hebt gestort, kan je er pensioensparen aan toevoegen.

Samen gaan we verder. Mét een handige checklist!

We ontmoeten je wanneer je dat wenst. Wij helpen je om de juiste stappen te ondernemen, in de goede volgorde, naargelang je situatie. Omdat Amonis je begeleidt bij elke fase van je carrière of leven.

Een afspraak? Neem gratis contact met ons op:

Meer informatie om je carrière een goede start te geven: https://amonis-starter.be

(1)Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.