Dr Mavrick Dufrasne, laureaat, en Dr Florence Hut, lid van de Raad van Bestuur van Amonis.

Le Prix du Généraliste (Prijs van de Huisarts) wil ieder jaar het eindwerk van jonge, door hun universiteit geselecteerde afgestudeerden onder de aandacht brengen – én belonen. Als partner van het evenement overhandigde Amonis op 10 september een opleidingscheque van 750 euro aan de winnaar, Dr. Mavrick Dufrasne. Gefeliciteerd!

Onderzoek op het gebied van huisartsgeneeskunde promoten en de diversiteit van het werk van de huisarts benadrukken. Dat zijn de belangrijkste doelstellingen van de Prix du Généraliste die reeds 21 jaar wordt georganiseerd door de Journal du Médecin (Franstalige tegenhanger van Artsenkrant), de Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG) (wetenschappelijke vereniging voor Franstalige huisartsen) en de Société Scientifique des Jeunes Médecins (SSM-J) (voor jonge huisartsen), in samenwerking met UCLouvain (Université Catholique de Louvain), ULB (Université Libre de Bruxelles) en l’ULiège (Université de Liège).

Amonis is nauw verbonden met ‘de starters’ en sloot zich aan bij het evenement door een opleidingscheque van 750 euro uit te reiken. Wie van de 6 kandidaten van de editie 2022 zou de meeste stemmen van de lezers van de Journal du Médecin halen voor zijn/haar eindwerk?

Een vrouwvriendelijke thesis

Dr Mavrick Dufrasne werd op 10 september uitgeroepen tot laureaat tijdens een door de SSM-J en de SSMG georganiseerde ”dag van de huisarts”. Hij is afgestudeerd in 2021 als Master in de Huisartsgeneeskunde (ULB) en ontving het grootste aantal stemmen voor zijn thesis, ‘Prise en charge des troubles sexuels chez la femme ménopausée en planning familial’ (Behandeling van seksuele stoornissen in de menopauze bij gezinsplanning) (promotor: dr. Hélène Schils). Dit onderzoek had 2 doelstellingen: nagaan of huisartsen systematisch seksuele stoornissen opsporen en de voorgestelde behandelingen evalueren. “We hebben aangetoond dat huisartsen bij gezinsplanning vaker de seksuele gezondheid aansnijden dan aangegeven in de literatuur”, verklaart dr. Mavrick Dufrasne. “Daarentegen worden vaak behandelingen op basis van oestrogeen voorgesteld, terwijl talrijke doeltreffende alternatieven beschikbaar zijn.”

Een luisterend oor voor patiënten

Bij het begin van zijn opleiding en wellicht beïnvloed door televisieseries, had dr. Mavrick Dufrasne zich toegespitst op chirurgie … Maar door de realiteit op de werkvloer is hij op zijn beslissing teruggekomen. “Ook al is het vermoeiend, toch is het diverse karakter van de huisartsgeneeskunde en het dicht-bij-de-patiënt-staan heel mooi. Het is heel verrijkend om hen jaren op te volgen, hen te kennen in hun omgeving en de gezinnen en de levensgeschiedenis te kennen. Al deze factoren hebben een impact op de gezondheid.”

Het Amonis-team wenst de jonge dokter veel geluk!

Van links naar rechts: Vincent Claes, Hoofdredacteur van Artsenkrant en JM-Hospitals, Veekash Fakun, Chief Sales Officer van Amonis, Dr Mavrick Dufrasne, Laureaat, Dr Florence Hut, lid Raad van Bestuur Amonis en Ayse Calinalti, Adviseur Amonis (Brussel).

Amonis en de jongeren

Amonis is verheugd om via deze prijs jonge artsen te steunen aan het begin van hun carrière. Deze begeleiding gaat door in elke fase van uw leven, en evolueert met uw behoeften. Het is al meer dan 50 jaar ons vak.

Hebt u vragen? Bent u nog geen lid en wenst u te genieten van onze uitstekende voorwaarden? Of bent u wel lid en hebt u informatie nodig?

Onze adviseurs staan voor u klaar: