Elk jaar wil de Prix du Généraliste het eindwerk van jonge afgestudeerden die door hun universiteiten werden geselecteerd, bekendmaken én belonen. Amonis is verheugd en trots dit evenement te ondersteunen door de winnaar een opleidingscheque van 750 euro te overhandigen.

De Prix du Généraliste heeft twee hoofddoelen: het bevorderen van onderzoek in de huisartsgeneeskunde en het benadrukken van de diversiteit van het werk van huisartsen. De prijs wordt georganiseerd door de Journal du Médecin, de Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG) en de Société Scientifique des Jeunes Médecins (SSM-J), in samenwerking met UCLouvain, ULB en ULiège. Amonis, die altijd aandacht heeft voor jonge starters, neemt deel aan het evenement door de winnaar een opleidingscheque van 750 euro te schenken.

Waar zijn de vrouwen…

De winnaar van deze 22e editie van de Prix du Généraliste is Dr Sarah Cumps, bekroond voor haar eindwerk getiteld Où sont les femmes : comment expliquer la sous-représentation féminine dans les instances de médecine générale. (Waar zijn de vrouwen: hoe de ondervertegenwoordiging van vrouwen verklaren in de organen van huisartsgeneeskunde). De jonge vrouw beschrijft eerst het huidige landschap van de huisartsgeneeskunde in Franstalig België en gaat vervolgens in op de redenen voor de ondervertegenwoordiging van vrouwen in besluitvormingsorganen. “Als men over de feminisering van het beroep spreekt, wil dit niet zeggen dat vrouwelijke artsen anders werken dan mannelijke artsen”, legt Sarah Cumps uit, vol enthousiasme en overtuiging. “Feminisering leidt tot een verandering in de manier waarop we het beroep zien en de manier waarop de beroepsgroep zal handelen, zowel mannen als vrouwen. Bijvoorbeeld: hoe meer vrouwen in de geneeskunde, hoe meer iedereen zich zal realiseren hoe belangrijk het is om naar patiënten te luisteren en samen met hen beslissingen te nemen. En dit zal zowel voor mannen als voor vrouwen gelden.”

Portret

Sarah studeerde in 2019 af aan de UCL en werd tijdens haar allereerste stage verliefd op huisartsgeneeskunde. Ze werd verleid door de vertrouwensband die haar stagebegeleidster had opgebouwd met haar patiënten. Ze werd ook aangetrokken door het brede scala van gebieden die door de algemene geneeskunde worden bestreken, die “raakt aan pediatrie, geriatrie, gynaecologie, …”. Tot slot, door in de frontlinie te werken kan ze de zorg benaderen vanuit een “volksgezondheids”-perspectief en inzicht krijgen in de vele factoren die de gezondheid van mensen beïnvloeden.

Sarah -erg begaan met de plaats van vrouwen in officiële organen- is ook Coördinator Voorzitter van de SSM-J, de ‘jonge’ tak van de SSMG, die jonge huisartsen continue bijscholingen biedt, hulp bij bepaalde procedures en toegang tot bepaalde opleidingsinstrumenten. Ze is ook vertegenwoordiger van de SSM-J op het Collège de Médecine Générale sinds 2021.

En buiten de medische wereld?

De jonge vrouw beschrijft zichzelf als een “kleine boekenwurm” die boeken verslindt. Haar favoriete boek op dit ogenblik? Zonder aarzelen de titel: Il est à toi ce beau pays, van Jennifer Richard. Aan u om het te ontdekken.

“Amonis heeft alles voor me geregeld”

“Administratie is niet echt mijn sterkste kant.” Dr. Sarah Cumps is sinds het afronden van haar studies lid van Amonis en is blij dat Amonis alles heeft geregeld. “Ik wil mijn adviseur bedanken omdat hij alles voor me heeft geregeld: inschrijving bij het socialezekerheidsfonds en alle andere dingen die ik nodig had. Ik heb al te weinig uren in een dag, ik zou niet weten hoe ik het gedaan zou hebben.”

Amonis begeleidt u bij elke stap en evolueert mee met uw behoeften. Dat is al meer dan 50 jaar ons vak en we zijn blij dat we geassocieerd zijn met de Prix du Généraliste, die jonge artsen ondersteunt bij het begin van hun carrière.

Hebt u vragen? U bent nog geen lid en wil graag genieten van onze uitstekende voorwaarden? U bent lid en u heeft extra informatie nodig?

Onze adviseurs staan ter beschikking:

0800 96 119 – info@amonis.beVraag uw afspraak online aan